Erik Tierolf exposeert in het Huis met de Pilaren tijdens de Bergense Kunst10Daagse 2019


ERIK TIEROLF

Stil, schuchter en bescheiden; Erik Tierolf is geen beeldend kunstenaar die zichzelf promoot en de aandacht trekt van de media. Op een vernissage van zijn eigen werk valt Erik nauwelijks op. Zijn schilderijen des te meer.

In deze werken neemt Tierolf zichzelf en de kijker mee naar een wereld die lijkt op de onze, maar toch anders is. Een wereld waarin hij realiteit en fantasie vermengt en het onwaarschijnlijke geloofwaardig verbeeldt. Een absurde wereld met getemperde kleuren.

Erik composeert zijn schilderijen met veel geduld en liefde voor details. Zijn modellen, mannen, vrouwen, dieren en kinderen worden realistisch, bijna pijnlijk eerlijk, geschilderd, maar altijd respectvol. Hij combineert het ambacht van het vak op briljante wijze met zijn talent en ontwikkelde zijn eigen “Tierolfiaanse” stijl. Waarnemen kan hij als weinig anderen.

Zijn branding bruist, zijn mannen en vrouwen leven, zijn bomen ruisen, zijn prachtige portretten spreken. Hij schuwt het experiment niet. Naast schilderijen van klein formaat maakt hij ook monumentale werken. Motoren, auto’s en industrieel erfgoed zijn het decor voor scenes die tot de verbeelding spreken en de fantasie van de kijker prikkelen. Hij is niet alleen precies in zijn schilderijen maar ook zijn leven is geordend. Hij is gedreven en werkt hard, zes dagen per week, vaak twaalf uur per dag. Zijn leven staat in het teken van zijn kunst. Een uitnodiging voor een biertje in het café neemt hij alleen op zijn zelfverkozen vrije dag aan.

De zee en het water spelen een grote rol in de creaties van de geboren Zeeuw Tierolf. Zijn geboortedorp Renesse en zijn huidige woonplaats Bergen NH lijken in veel opzichten op elkaar; beide licht en vlak bij de zee, dicht bij het bos, maar ook dicht bij het open landschap. De werken van Erik Tierolf vinden hun weg naar kunstliefhebbers in binnen-en buitenland.

Hij exposeerde in onder meer New York, Tel Aviv, Argentinië, Frankfurt, Berlijn en diverse steden in Nederland en verkoopt veel aan Rusland. Je hebt tijd en geduld nodig om Tierolf te leren kennen en omgekeerd zal hij de tijd nemen om jou te leren kennen. Wie tot hem doordringt ontdekt een man met humor, met visie en duidelijke meningen over de kunst. Tierolf is een liefhebber. Hij houdt van vrouwen, whisky en sport.

George Ammerlaan PICTURE /

Website Erik Tierolf: eriktierolf.com

Kunst10daagse in Bergen

Van 18 oktober t/m 27 oktober 2019: De Kunst10daagse is een jaarlijks evenement dat landelijk gezien zijn weerga niet kent. Tien dagen lang zijn op alle mogelijke plekken van de Noord-Hollandse heerlijkheid honderden kunstwerken te bewonderen. Galeries, ateliers, restaurants, cafés, woonhuizen, tuinen, tenten: ze herbergen kunst van allerlei komaf, gemaakt door zowel professionals als amateurs.

Meer informatie over de Bergense Kunst10daagse vindt u op de website dekunst10daagse.nl.

(klik voor vergroting)

Wij organiseren regelmatig leuke evenementen in ons restaurant. Bekijk hier ons overzicht: EVENEMENTEN »