Geschiedenis

Het restaurant

Café – Restaurant ‘Het Huis Met De Pilaren’ is gevestigd in een monumentaal pand uit het jaar 1787, in het kunstenaarsdorp Bergen, Noord Holland. Gelegen in het sfeervolle centrum tegenover de Ruïnekerk, welke is gebouwd in 1595. Rond 1920 was het huidige restaurantgedeelte een bekende kunsthandel. Het deel waar nu het café en terras is gevestigd was toentertijd een manufacturenzaak. Omstreeks 1935 kregen beide delen een horecabestemming.

Vroeger was de ‘Het Huis Met De Pilaren’ een ontmoetingsplaats van schrijvers, dichters, kunstenaars en schilders van de Bergense school. Eén van de bekenste gasten was Adriaan Roland Holst, de “Prins der Nederlandse dichters”. Zijn omvangrijke oeuvre wordt gekenmerkt door een zeer eigen, plechtige stijl en rijke symboliek.

Jacques Brel

Het sfeervolle pand was vaak een decor voor verschillende televisie-uitzendingen. Enkele bekende opnames zijn de, uit de begin jaren 70, live opnamen van Willem Duys’ “Voor de vuist weg” en de opnamen van “De kleine waarheid” met Willeke Alberti.

Toch is het meest aansprekende en spraakmakende televisieopname wel het optreden van Jacques Brel op 30 mei 1964. Jacques Romain Georges Brel was de Belgische zanger, componist en tekstschrijver die in de vroege jaren zestig uitgroeide tot een internationale vedette. Een foto van zijn optreden in het pand van ‘Het Huis Met De Pilaren’ hangt vandaag de dag nog steeds in het café. Indien u interesse heeft in dit magnifieke optreden is de opname bij ons op DVD te verkrijgen.

Vandaag de dag heeft het Café Restaurant ‘Het Huis Met De Pilaren’ nog steeds de aantrekkingskracht van verschillende schrijvers, dichters, schilders, kunstenaars en andere bekende personen.